Popüler

2022/08

Kriptografi Nedir ?

 


Kriptografi

 “Kyrptos”(Gizli) ve “Graphein”(Yazmak) kelimelerinden türetilmiş olan Kriptografi (şifreleme), okunabilir durumdaki (salt ) bir verinin içerdiği bilginin istenmeyen taraflarca anlaşılamayacak bir hale dönüştürülmesinde kullanılan yöntemlerin tümüdür.

 Parola ve Şifre Aynı Mı ?

Şifre kelimesinin kökeni ,İtalyanca'da "sayı" anlamına gelen "cifra" kelimesine dayanmaktadır.Şifre ya da kriptolojideki karşılığı cipher text paroladan çok farklı bir kavramdır. Bir çoğumuz bu iki kavramı aynı  durum olarak algılamaktadır.

Cipher Text (Şifrelenmiş Metin)  var olan metnin  belirli kişiler  tarafından anlaşılması olarak tanımlanabilir. Bu methot ile metin belirli işlemlerden geçerek  sadece istenilen kişiye gönderildiğinde anlaşılır hale geliyor.

Gelelim parola konusuna Parola  hesap doğrulaması için kullanılan , sadece yetkili kişilerin bildiği ,herhengi bir şifreleme işlemlerinden geçmemiş salt metindir.

Örnek verecek olursak  sosyal medya hesaplarımıza  girmek için e-posta hesabı ve parolaya ihtiyaç duyarız burdaki parolayı  123456 olarak düşünürsek bu metin salttır kolay anlaşılır şifreleme işlemlerinden geçmemiş ve istemediğimiz kişilerin eline geçerse kolayca anlaşılır.

Parola ve Şifrenin birbirinden farklı ifadeler olduğunu öğrendiğimize göre bu karmaşa nerden geliyor ona değinelim.

Sistemler ,uygulamalar parolalarımızı veritabanlarında saklarlar.Bu saklama yöntemi salt olarak değil de şifrelenmiş olarak tutulur.Peki bu nasıl oluyor ?

Şifreleme algoritmaları  tek yönlü çalışan  bir yapıya sahiptir .Başka birilerinin eline de geçse  şifrelenmiş metini çözemezler.MD5 algoritması bu algoritmalardan biridir.

Örneğimizde verdiğimiz parola 123456 md5 algoritması ile şifrelenmiş haline bakacak olursak  bu değere de hash deniliyor, parolamızın hash şu sekilde çıkıyor e10adc3949ba59abbe56e057f20f883e dir.




 



Yorum Gönder

0 Yorumlar